Eksik diş veya dişlerin yerine bir ya da daha çok implantın yerleştirilmesi işlemine implantasyon adı verilmektedir.
Diş hekimliğinde kullanılan implantlar; vida veya silindir şeklindedir. Uzunlukları 6-18 mm arasında çapları 3-7 mm arasında değişmektedir. Implantlar yerlerine yerleştirildikleri eksik doğal dişlerin görevlerini üstlenirler.
Sık Sorulan Sorular;
NEDEN TİTANYUM IMPLANTLAR?
Günümüzde implant materyali olarak en fazla kullanılan metal titanyumdur.
Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir.
Silindir ya da vida şeklinde biçimlendirilen titanyum, özel birtakım işlemlerden geçirildikten (özel dizayn asitleme vs) sonra dental implant olarak kullanıma hazır hale gelmektedir.
DİŞ HEKİMLİĞİNDE IMPLANTASYON
Diş hekimliğinin temel amacı, kaybedilen dişleri fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere benzer şekilde yerine koyabilmektir. Hastanın çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonları yapabilmesi dış görünümden daha önemlidir. Çiğneme doğa tarafından mükemmel bir şekilde geliştirildiğinden, tek bir diş kaybı sonucunda bunun yapay herhangi bir şeyle tam olarak onarılması mümkün değildir. Ancak, insan yapısı bir diş kökünün (yani implantın) çene kemiğine yerleştirilmesi doğala en yakın tedavidir.
IMPLANT HANGİ DURUMLARDA ÖNERİLİR?
Dişsiz alt ve üst çenelerde; aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın protezini kullanamadığı durumlarda proteze bağlanacak 2 ya da 4 adet implant yardımıyla protezin çiğneme sırasında daha konforlu kullanılması sağlanır.
Büyük azı dişlerin kaybında, arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; hastalara takılıp çıkarılabilen bir parsiyel protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit bir köprü yapılabilinir.
Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri keserek 3 üyeli bir köprü yapımına alternatif olarak bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir.
Uzun dişsiz boşluklarda; sabit bir köprü yapıldığında köprü gövdesinin uzun olması sorun yaratacağından, dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile yapılacak olan köprünün desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir.
KİMLER IMPLANT TEDAVİSİ İÇİN UYGUNDUR?
Normal bir yara iyileşme kapasitesi olan,
Ağız hijyenini gündelik ağız bakımı işlemlerini yaparak optimum düzeyde koruyabilen,
Implant yapımı için genel sağlık düzeyinin yeterli olduğu herkes, implant tedavisi görebilir.
IMPLANT UYGULAMASININ UYGUN OLMADIĞI DURUMLAR NELERDİR?
Bazı sistemik hastalıklar veya çeşitli engellemeler nedeniyle implant uygulaması tercih edilmemektedir;
Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması ya da yetersiz veya anatomik olarak riskli olması durumlarında,
Kontrol altında olmayan Diabet (Şeker) hastalarında,
Kanama pıhtılaşma sorunları yaşayan kişilerde,
Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması durumunda ( aşırı korku, endişe ).